Abdijbierwijzeronline

Wat is Abdijbier?abdij-erkend

Een Abdijbier is een bier dat verbonden is met een kloostergemeenschap. Deze verbintenis  is officieel erkent als het bier voldoet aan de regelementen van abdijbier. Als het bier voldoet aan de regels is het meestal een Erkend Belgisch Abdijbier. Het kan ook zijn dat het abdijbier niet aan de regels voldoet, dan blijft het een abdijbier echter geen erkende. Indien een abdijbier niet erkend is, is het een onofficieel abdijbier. Dit is het geval als de bier de naam van een abdij draaigt, maar hier geen band mee heeft en daardoor dus niet aan de regels voldoet.

Indien het abdijbier door trappisten is gebrouwen, dan mag het bier een trappistenbier worden genoemd. Een trappistenbier wordt onder toezicht van monniken van de orde der cisterciënzers gebrouwen. Een abdijbier kan dus een trappistenbier zijn maar een trappistenbier niet altijd een abdijbier.

Soorten Abdijbier

leffe-blondnewEr zijn diverse soorten Abdijbier. De meest bekende zijn een zoete donkerbruine, bekend als de dubbel en een scherpe en een wat zwaardere hoogblonde bekend als de tripel. Overige soorten zijn de blond en de quadrupel. Van de laatste 2 soorten is het kenmerkend dat er een tweede gisting plaatsvind. Deze tweede gisting is de zogenaamde nagisting op de fles.

Oorsprong

Het bier kent zijn oorsprong uit pure commerciële nood. In de middeleeuwen begonnen klooster, om aan geld te komen, met het brouwen van bier. In die tijd was bier een populaire drank omdat water vaak te verontreinigd was. Die verontreiniging kende het bier niet vanwege het brouwproces. In die tijd wist niemand dat dit kwam doordat het bier gekookt werd.

In de wereldoorlogen werden de ketels vaak omgesmolten om wapens van te maken. Dit betekende dat er in de eerste helft van de twintigste eeuw de abdijbieren afnam. In de twintigste eeuw werdt de productie weer herstart.

Abdijbieren

Bekijk alle abdijbieren

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>