Blond bierwijzeronline

Wat is Blond Bier?

Leffe_blondeEen blond bier is een bier van vaak hoge gisting met een goudgele kleur. Blond bier met een lage gisting worden pils of dort genoemd. Het alcoholpercentage van een blond bier kan varieren. Er worden in Blond bier lichte moutsoorten als pilsenermout gebruikt.

In Blond Bier wordt, vooral in Nederlandse blonde bieren, voornamelijk fruitige en aromatische hop verwerkt. Dit heeft een vaak bittere smaak tot gevolg. Normaliter is de smaak van een blond vrij soepel en de lichte mouten een niet direct uitgesproken smaak. Door de minder uitgesproken smaak van de mouten hebben de hop en de gist de boventoon qua smaak.

Sterk gehopte bieren, die de laatste jaren erg in trek zijn, zijn de IPA’s op de markt gekomen. Bieren van hoge gisting worden in de Verenigd Koninkrijk als Pale Ale geklasseerd. De term blond heeft dus in veel gevallen betrekking op bovengistende blonde bieren uit België, Nederland en mindere mate Frankrijk.

Geschiedenis van Blond bier

blondbier-brugsezotBlond bier veroverd op het moment in een hoogtempo de speciaalbiermarkt in zowel Nederland als Belgie. Dat is wel anders geweest, in het verleden werd een bovengistende bier met lichte moutsoort vaak niet zo hoog gewaardeerd als ene donkere of amberkleurige bieren met een betere mou. Met de opkomst van pils werd dit verandert, een bier met lichte moutsoorten werd snel heel populair. De opmars van pils in de lage landen viel niet te stuiten. Er werd een strijd gevoerd met lichtere bieren als Palm en De Konick meet dit weerhield de pils niet.

In de tweede helft van de 20e eeuw kwamen er steeds meer blond bieren van hoge gisting op de markt. Ook de blonde bieren hebben nooit de pils weten te evenaarden maar veroverde wel de speciaalbiermarkt.

Blond bieren

Bekijk hier alle blondbieren

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>