Bokbierwijzeronline

Wat is bokbier?

Bokbier is donker, sterk en Duits seizoensbier. De donkere variant wordt verkocht in de maanden oktober en februari verkocht, ook beekdn als een herfstbok. Vanaf mei krijgt wordt het bier verkocht als lentebok of meibok, vaak een blond of amberkleurig biertje.

De herkomst van het bokbier is Duits. In Nederland, Oostenrijk, Tjechie en Noorwegen worden ook bokbieren gebrouwen. In Nederland heeft het bokbier vanaf de jaren ’80 een eigen traditie gekregen. Normaliter is ene bokbier een ondergist bier, maar in Nederland kan het bokbier zowel onder-als bovengistend zijn. Op DeSlijter.nl vind je allerlei soorten bier.

Bock-bieren-van-Nederland

Bokbier geschiedenis

De naam “Bok” heeft oorspronkelijk niets met een bok te maken. De heer Elias Pilcher, uit Einbeck, werd naar Beieren gehaald om Eindbecker bier te brouwen voor Hertog Willem V, die een eigen brouwerij had opgericht vanwege de hoge accijnzen. De heer Pilcher heeft het voor elkaar gekregen om een “Nach Einbecker Art” te bouwen.

Einbecker bier werd op z’n Beiers als “Ainpöckisch Bier” uitgesproken. Later is dit verkort naar “Ainpöck” wat weer resulteerde in “Ein Bock” qua uitspraak. Met een bok heeft het bokbier dus niets te maken, op etiketten wordt dit echter wel afgebeeld.

Naast het bovenstaande verhaal zijn er nog meer namen over de oorsprong en naamgeving van het bokbier. In deze verhalen wordt er wel een verband met een bok gelegd, het zou te maken hebben met de Germaanse god Donar die afgebeeld is als half mens, half bok.

Alle bokbieren

Bekijk hier alle bok bieren. 

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>