Geuze bierwijzeronline

Wat is geuze bier?

geuze-bierGeuze bier wordt ook wel Gueuze bier genoemd, omdat het in Frankrijk op deze wijze gespeld wordt. Geuze bier is een biersoort die ontstaat door jonge en oude lambieken met elkaar te mengen tot een geheel nieuwe biersoort die de smaken van de jonge en oude lambieken met elkaar combineert. Het mengen van de jonge en oude lambieken wordt ook wel steken genoemd. Als het steken eenmaal voltooid is, dient het bier opnieuw te gisten. Dit wordt ook wel hergisten genoemd. Het hergisten van het mengsel van jonge en oude lambieken kan soms wel tot enkele jaren duren en gebeurt altijd op fles.

Omdat Geuze bier zo lang gegist wordt, heeft een troebele, matgouden kleur. De smaak is wat complex, namelijk een combinatie van zuur en bitter. Hierdoor heeft het bier een speciale smaak, die niet iedereen kan waarderen. Omdat Geuze bier niet gefilterd of gezoet wordt, heeft het bier namelijk een geheel andere smaak dan andere biersoorten. Zo moeten de meeste mensen die van standaard bier houden, echt even wennen aan deze bijzondere biersoort. Geuze bier dien je dan ook echt te leren drinken voor je hier van houdt.

Geuze bier zoeter maken

Sommige mensen kiezen ervoor om het ietwat zure en bittere bier voor het drinken wat aan te zoeten door er suiker aan toe te voegen. Dit werd voornamelijk vroeger gedaan, maar gebeurt tegenwoordig nog steeds. Wordt het bier al gezoet bij de botteling, dan spreekt men niet van Geuze bier maar van een faro.

oude-geuzeVerschillende Geuze Bieren

Er zijn verschillende biermerken die Geuzebier verkopen. De populairste biermerken voor Geuzebier zijn de volgende: Belle-Vue Gueuze, Geuze 100% Lambik Bio, Geuze Mariage Parfait, Girardin Geuze 1882, Oude Geuze, Oude Geuze 3 Fonteinen, Oude Geuze Boon en Vintage Geuze. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5 tot 8 procent en is niet verkrijgbaar in alcoholvrije variant.

Bekijk alle geuze bieren.

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>