IPA Bierwijzeronline

Maak kennis met IPA: India Pale Ale

ipaDe naam IPA van IPA bier komt van India Pale Ale. India Pale Ale of IPA bier is een biersoort die onder de categorie Pale Ale valt en voor het eerst werd gebrouwen in Engeland. Hier werd het bier namelijk gebrouwen om mee te nemen bij de tocht naar de overzeese kolonie in het Oosten: India. Waar je nu enkele uren vliegt om van Engeland naar India te gaan, was dit vroeger uiteraard wel anders. Zo duurde een tocht over zee naar India wel vijf tot zes maanden en om ervoor te zorgen dat er in die maanden voldoende te drinken was, nam men IPA bier mee op de boot. Waar ander bier in vijf tot zes maanden al lang niet meer goed was (mede door de tropische hitte), bleef IPA bier wel goed op de boot. Dit komt omdat men extra hop aan IPA bier toevoegt, waardoor het bier langer goed blijft. Daarnaast werd er vroeger tevens meer alcohol aan het bier toegevoegd, als extra conserveringsmiddel om langer van het bier te kunnen genieten.

Het toevoegen van extra hop en alcohol wordt tegenwoordig nog steeds gedaan bij IPA bier. Zo wordt het bier ook nu nog gemaakt volgens het oude recept, om echt de authentieke smaak te kunnen evenaren.

hopIPA met extra hop

Omdat er extra hop en alcohol wordt toegevoegd aan IPA bier blijft het bier niet alleen langer goed, maar heeft het bier een andere smaak dan standaard bier. Zo is IPA bier fruitig bij het nemen van een slok, maar is de afdronk van het bier wat meer bitter dan standaard bier. Dit maakt IPA bier ook nu nog prima geschikt bij tropische klimaten. Dit is dan ook de reden dat IPA bier voornamelijk wordt gedronken in de zomer, maar ook in de koude, Nederlandse winters trekken liefhebbers graag een flesje authentiek IPA bier open. Want hoewel het bier vroeger meer werd gedronken, is het ook nu nog steeds erg populair.

Bekijk alle IPA bieren.

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>