Kriekwijzeronline

Kriek Bier

Kriek bier wordt ook wel kriek genoemd. Deze naam stamt af van de originele naam van het bier, namelijk kriekenlambiek. Kriek bier is een Belgische biersoort dat gemaakt is door middel van spontane gisting en met toevoeging van zure kersen. Deze zure kersen worden in Vlaanderen ook wel krieken genoemd: vandaar de naam kriekenlambiek of kriek bier.


kriek-bier

Brouwproces van Kriek Bier

Kriek bier wordt op een andere wijze gebrouwen dan standaard bier. Zo start men met het rijpen van lambiek. Dit duurt drie tot achttien maanden, afhankelijk van het soort kriekenlambiek dat men aan het maken is. Als het lambiek lang genoeg gerijpt heeft, worden de zure kersen of krieken aan het bier toegevoegd. Dit doet men door de krieken simpelweg bij de houten vaten van het lambiek toe te voegen. Gemiddeld voegt men tweehonderd gram krieken per liter bier toe. Hierdoor heeft het bier dan ook een sterke kriekensmaak.

Als de krieken toegevoegd zijn aan het bier, wordt het bier nog eens negen maanden gerijpt. Pas na negen maanden wordt de kriek uit het bier gefilterd en wordt het bier in flessen gedaan. Als het bier in de fles zit, dient het nog langer te rijpen. Om dit mogelijk te maken zonder dat de fles barst tijdens het rijpproces, worden kriekbieren meestal verkocht in flessen van 75 centiliter, die bestand zijn tegen de hoge druk tijdens het rijpproces van het bier.

Zoet bier

Tegenwoordig is er echter ook een commerciële variant van het bier verkrijgbaar, dat verkocht wordt in kleinere flesjes. Deze commerciële varianten van kriek bier worden vaak ook niet geproduceerd op de traditionele wijze, maar door vruchtensap aan het bier toe te voegen. Op deze manier gaat het proces van produceren sneller en is het bier ook meer naar de smaak van een groter publiek, omdat het bier zoeter is. Om het echte kriek bier te proeven, dien je dan ook een traditionele fles van 75 cl aan te schaffen. De kleinere flesjes van 25 cl zijn namelijk niet het traditionele product, maar een commerciële variant van het traditionele kriek bier.

Bekijk alle kriek bieren

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>