Lambiekwijzeronline

Lambiek bier: het oudste bier van de bestaande bieren

lambiekLambiek bier is een bijzondere biersoort. En niet alleen omdat lambiek bier anders smaakt dan standaard bieren, maar ook omdat lambiek bier de oudste biersoort is die tot op heden nog bestaat en nog steeds gedronken wordt. Zo werd lambiek bier hoogstwaarschijnlijk al rond 1300 gebrouwen en is het tegenwoordig nog steeds mogelijk om lambiek bier te drinken. Tegenwoordig wordt er namelijk nog altijd 500.000 hectoliter per jaar aan lambiek bier gebrouwen. Waar andere oude biersoorten verdwenen zijn, is lambiek bier dus altijd blijven bestaan. In onderstaande tekst lees je meer over lambiek bier: de oudste biersoort die nog steeds gedronken wordt.

Lambiek wordt ook wel lambik of lambic genoemd. Waar de naam lambiek precies vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Zo beweren sommigen dat de naam lambiek een verbastering is van de naam van de gemeente Lembeek, terwijl andere beweren dat het afkomstig is van de gelijkenis tussen de brouwketel met de alambiek van jeneverstokers.

Lambiek, het streekbier uit de Zennevallei

Lambiek bier is oorspronkelijk een streekbier uit de Zennevallei in België, maar kan ook door andere brouwerijen in deze streek gebrouwen worden. Wat lambiek bier anders maakt dan andere biersoorten, is het feit dat lambiek bier door spontane gisting met wilde gisten uit de buitenlucht ontstaat. Zo wordt lambiek bier met gemoute gerst, ongemoute gerst en veel oude hop gebrouwen, om het vervolgens te gisten in eikenhouten vaten. Omdat lambiek bier wordt gebrouwen door middel van spontane gisting, is lambiek bier een echt seizoensbier dat alleen in de winter gebrouwen wordt. Dit komt omdat er in de zomer te veel ongewenste gisten en bacteriën in de lucht zitten, waardoor het bier in de zomer minder lekker is en dus niet gebrouwen wordt.

BarrelsLambiek bier kan puur van het vat gedronken worden, maar wordt tegenwoordig meestal gebruikt als grondstof voor andere biersoorten, zoals geuze bier, kriekenlambiek bier of faro bier. Dit komt omdat lambiek een vrij sterke smaak heeft, die puur door niet veel mensen gedronken wordt. Als grondstof voor andere biersoorten kan het bier wel erg lekker zijn.

Bekijk alle lambier bieren.

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>