Pilswijzeronline

Pils: een biersoort waar veel verwarring over bestaat

Je hoort het regelmatig: mensen noemen het woord ‘pils’ en verwijzen hiermee naar de overkoepelende alcoholische drank bier. Toch is pils niet hetzelfde als bier. Dit komt omdat pils een biersoort is en bier de overkoepelende naam is voor alle biersoorten. Kortom: pils is altijd bier, maar bier is niet altijd pils. Pils is namelijk een biersoort, terwijl bier een dranksoort is. Pils is dus geen andere naam voor bier (zoals velen denken), maar betreft een aparte biersoort die onder de overkoepelende naam bier valt. In onderstaande tekst lees je meer over pils, zodat er nooit meer verwarring kan bestaan over het verschil tussen bier en pils.

Zoals al eerder vermeld, is pils een biersoort. Deze biersoort wordt ook wel Pilsener genoemd en is het meest gedronken biertje in Nederland. Dit komt omdat bijna alle cafés en restaurants automatisch pils schenken als je bier bestelt. Het is dan ook niet zo raar dat er verwarring is ontstaan over de verschillen tussen pils en bier, want pils is zo ingeburgerd in Nederland dat het soms moeilijk is om het verschil nog te zien.

pilsWaar komt Pils vandaan?

Pils is een biersoort die voor het eerst werd gebrouwen in het Tsjechische stadje Pilzen. De naam van de biersoort is dan ook afgeleid van deze plaatsnaam, waar de biersoort in feite ontdekt werd. Wat pils zo populair maakt, is het feit dat het een vrij lichte biersoort is (met 5% alcohol) en toch een levendige en volle smaak heeft. Deze levendige en ietwat bittere smaak komt van het feit dat pils gemaakt wordt van mout, hop, water en gist, waar soms suiker en ongemoute granen aan toegevoegd worden. Verder heeft pils een grote helderheid en een goudgele kleur en dit komt omdat het bier wordt vergist bij lage temperaturen (tussen de 0 en 5 graden Celcius). Op deze manier zakt het gist naar de bodem van de kuip en kan het mout worden gedroogd, waardoor het bier licht van kleur blijft.

Bekijk alle pilsjes en pilseners op bierbrouwsels.

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>