Stoutwijzeronline

Stout bier: een donkerbruin biertje met een branderige, bittere smaak

Stout bier werd voor het eerst gebrouwen rond het jaar 1730 in Londen. Kenmerkende elementen van stout bier zijn de donkerbruine kleur van het bier en de branderige, bittere smaak die het bier heeft. Door deze bijzondere smaak is niet iedereen gek op stout bier, maar mag de biersoort wel rekenen op een beperkte schare aan grote liefhebbers van het bier. In onderstaande tekst lees je meer over stout bier.

Stout bier bestaat zowel in boven- als ondergistende varianten. Bij het brouwen van het bier wordt gebruik gemaakt van gebrande of geroosterde mout, dat het bier een bijzondere smaak geeft en bovendien de kleur van het bier verandert. Omdat de smaak van stout bier zo anders is dan de smaak Murphy's_Irish_Stoutvan standaard bier, vindt niet iedere bierliefhebber stout bier lekker. Dit komt voornamelijk door de bittere, branderige smaak van het bier, die kenmerkend is voor stout bier. Echter, de mensen die wel van deze bijzondere smaak houden, kunnen echte liefhebbers van stout bier genoemd worden en drinken vaak niets liever.

Waar wordt het stout bier veel gedronken?

Het bier wordt op dit moment voornamelijk gedronken in Engeland. Dit komt omdat het bier niet meer gebrouwen wordt door Nederlandse brouwers, terwijl dit vroeger wel het geval was. Voor de Tweede Wereldoorlog werd stout bier bijvoorbeeld gebrouwen in de vorm van De Zwarte Ruiter bier (Maastricht) en Van Vollenhoven bier (Amsterdam). In deze tijd werd stout bier dan ook meer gedronken in Nederland. Echter, toen Heineken en Amstel startten met het brouwen van pils bier, werd deze biersoort steeds populairder in Nederland en dit ging ten koste van de populariteit van stout bier. Op dit moment wordt stout bier dan ook niet meer gebrouwen in Nederland en ben je bij het drinken van stout bier aangewezen op merken als Guinness en Murphy’s. In België wordt stout bier nog wel gebrouwen, maar dan wel in zoetere variant dan het standaard stout bier dat voornamelijk in Engeland gebrouwen wordt.

Bekijk alle stout bieren op bierbrouwsels.

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>