Trappistenbierwijzeronline

Wat is trappistenbier?

Trappistenbier is een omschrijving van de herkomst ervan, het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht. Het bier wordt door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, gebrouwen. Trappistenbier staat ook bekend als Trappist wat is afgelid van Abdij Notre-Dame de la Grande Trappe (La Trappe), één van de stichtende abdijen.

Trappistenbieren zijn bieren wat geen commerciële aanpak heeft. Het is een bier met een gedurfde, diepe en ambachtelijke smaak waar het trappistenbier ook om geprezen word. Er zijn slechts 10  trappistenbrouwenrijen waarvan er 2 in Nederland, één in Oosterenrijk, één in de VS en de overige 6 zijn gelegen in België.

Authentic Trappist ProductDe IVT (Internationale Vereniging Trappist) heeft strenge voorwaarden wanneer een bier de naam Trappist mag dragen. Ook hoort daar een officieel logo bij, het “Authentic Trappist Product”. Enkele voorwaarden zijn;

  1. Het product dient binnen of in de nabijheid van een abdij te worden geproduceerd
  2. Het product dient door het klooster te moeten worden verkocht en onder het toezicht van het kloostergemeenschap te worden geproduceerd
  3. Het geld wat overbblijft dient aan social werken te worden besteed. Alle opbrengsten gelden voor het levensonderhoud van de monniken en het onderhoud van het klooster

trappisten-bier

Tappistenbier of Abdijbier?

Een trappistenbier is iets anders dan een abdijbier. Een echt trappistenbier draagt het logo van de IVT, de abdijbieren hebben dit niet. Dit betekend dat een trappistenbier een abdijbier kan zijn, maar een abdijbier niet altijd een trappistenbier. Een voorbeeld hiervan is Leffe. Leffe staat bekedn als abdijbier en wordt vaak ten onrechte trappist genoemd. De Abdijbieren zijn wel verbonden aan een abdij maar worden niet door monniken of direct medewerkers gebrouwen.

Er mogen, van alle bieren van de wereld, er maar 11 de titel trappistenbier dragen. De trappistenbieren van Stift Engelszell (Gregorius en Benno),Koningshoeven (La Trappe),  Achel, Chimay, Mont des Cats, Orval, Rochefort, Westvleteren, Westmalle, Zundert en Spencer.

Bij het brouwen van een abdijbier wordt er soms gebruik gemaakt van het oude abdij-recept. Er wordt vaak onder licentie van de abdij bier gebrouwen, dit betekend dat monniken veel te zeggen hebben over dit abdijbier. Ze dienen toestemming te geven over reclame uitingen, nieuw gebrouwen bier, etiketten, etcetera. Voor de toestemming ontvangen abdijen een percentage van de winst die ze weer gebruiken voor onderhoud aan de abdijen en het levensonderhoud.

Trappistenbieren

Bekijk alle trappistenbieren

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>