Dubbelwijzeronline

dubbel-bruinDubbel bier: dubbel gegist en een hoger alcoholpercentage

Dubbel bier is bier dat twee keer, ofwel dubbel, vergist is. Bij het brouwen van dubbel bier wordt het bier namelijk eerst vergist door middel van een bovengisting. Bij deze bovengisting is de temperatuur ongeveer 15 tot 25 graden, afhankelijk van de biersoort van het dubbel bier. Als de bovengisting geslaagd is, wordt er nog een tweede gisting gedaan. Deze tweede gisting gebeurt op de fles van het bier, waar het dubbel bier later in verkocht zal worden.

Dubbel bier – waar komt het vandaan?

Veel mensen denken dat de naam dubbel bier van het feit komt dat dubbel bier meer alcohol bevat. Waar standaard bier meestal rond de 5 procent aan alcohol bevat, heeft dubbel bier oorspronkelijk 6 tot 8 procent aan alcohol. Toch komt de naam dubbel bier niet van het hogere alcoholpercentage van het bier, maar simpelweg van het feit dat dubbel bier dubbel vergist wordt. Door deze dubbele vergisting is automatisch het alcoholpercentage ook hoger. Maar hoewel dubbel bier een hoger alcoholpercentage heeft dan enkel bier, heeft de biersoort een lager alcoholpercentage dan tripel bier.

Je herkent dubbel bier aan de donkere kleur van het bier. Zo is dubbel bier oorspronkelijk middelbruin tot donkerblond. Wat betreft de smaak, herken je dubbel bier aan de zoete smaak. Zo is dubbel bier van origine zoeter dan enkel bier en heeft het een wat zachtere smaak. Zeker als je van zachte, zoete drankjes houdt, is dubbel bier dan ook een aanrader om eens te proberen.

Westmalle_DubbelVerschillende dubbel bieren

Als je van plan bent om dubbel bier eens te proberen, kom je er al snel achter dat er vele verschillende merken dubbel bier zijn. Hierdoor kan het lastig zijn om een keuze te maken bij het kopen van dubbel bier. De populairste en meest bekende dubbelbieren zijn Hertog Jan Dubbel, ’t IJ Natte, La Trappe Dubbel, Ommegang Abbey Ale, Westmalle dubbel, Witkap Pater Dubbel en Gerardus Wittems Kloosterbier Dubbel. Kies één van deze merken bij het kopen van dubbel bier en je weet zeker dat je goed zit.

Bekijk alle dubbel bieren.

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>