Bier proevenwijzeronline

Hoe proef je bier?

Om de smaak van bier goed te kunnen proeven zijn er een aantal zaken van belang. Allereerst zou het prettig zijn om jouw bier te proeven in een rookvrije ruimte zonder veel lawaai. De rook en het lawaai kunnen snel afleiden. Bier drink/proef je vaak in een café dus de omgeving zal niet altijd even goed meewerken. Als je alsnog serieus proeft dan ben je al goed op weg!

Een goed bierglas om in te proeven is bol aan de onderkant en loopt wat smaller naar boven. Een soort cognac glas, maar dan groter! Met een dergelijk glas kun je het bier “walsen” zodat de aroma’s goed vrijkomen. Om bier goed te proeven moet je wel een geneutraliseerde smaak hebben, poets vooraf je tanden dus niet en eet tussendoor geen snacks! Heb je dit wel gedaan, drink dan wat water of een creamcracker.

Speciaalbier beoordelen

We hebben het nu alleen over bier proeven maar je kunt het natuurlijk ook overall beoordelen. Als je hem gaat beoordelen kun je letten op de volgende punten; de smaak, het uiterlijk en de aroma.

De smaak

Drink het bier langzaam op, houd het even in je mond en slik het daarna langzaam door. Als je het langzaam doorslikt krijg je een extra goede nasmaak van het bier.

Zure smaakbegin van de keel en midden van de tong.
Bittere smaak: de zijkanten en achterkant van de tong.
Zoete smaak: voor op de tong.

Het uiterlijk

Je kunt het uiterlijk beoordelen op de schuimvorming, de kleur en de helderheid van het biertje.

Aroma’s

Ruiken is een belangrijk aspect van het beoordelen van bier. Maar liefst 80% van wat je smaakt wordt bepaald door wat je ruikt. Als je verkouden bent dan smaken dingen vaak anders dan normaal. Bier wordt vaak door het aroma herkend, je kunt hier veel uithalen zoals de gisting en ouderdom. Het wordt ook gebruikt om te “ruiken” wat er mis is gegaan tijdens het brouwproces.


Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>