Katerwijzeronline

Wat is een kater?

Als je regelmatig op stap gaat of graag borrels drinkt, heb je waarschijnlijk al wel eens te maken gehad met een kater. Een kater is het vervelende gevoel dat je de dag na het drinken van alcoholische dranken hebt. Je herkent een kater aan de volgende symptomen: dorst, hoofdpijn, moeheid, trillerigheid, diarree, duizeligheid en misselijkheid.

Hoe ontstaat een kater?

Hoewel veel mensen al wel eens een kater hebben gehad, weten de meesten niet hoe een kater precies ontstaat. Het is duidelijk dat een kater ontstaat door overmatig alcohol drinken, maar hoe het proces van het ontstaan van een kater precies gaat, weet niet iedereen. Zo weten velen niet dat een kater ontstaat bij het afbreken van alcohol door het lichaam. Bij het afbreken van alcohol ontstaat er namelijk aceetaldehyde. Dit is een schadelijke stof, die nog giftiger is dan de alcohol zelf. Door deze giftige stof in het lichaam die vrijkomt bij het afbreken van alcohol, voel je je ziek en trillerig. Daar komt nog bij dat alcohol de nieren sneller laat werken. Hierdoor verliest het lichaam meer water dan normaal, waardoor je de dag na het drinken van de alcohol dorst hebt, moe bent en hoofdpijn hebt. Verder wordt de misselijkheid van een kater veroorzaakt door het feit dat de slijmvliezen in het lichaam worden aangetast door de alcohol, waardoor de organen sneller geprikkeld worden. Hierdoor, in combinatie met de duizeligheid, kun je je misselijk voelen.

Wanneer krijg je een kater?

Hoe veel alcohol je moet drinken om een kater te drinken, is niet te zeggen. Dit verschilt namelijk per persoon. Zo hebben ouderen minder vocht in het lichaam, waardoor ze sneller een kater krijgen. En omdat mannen meer vocht in het lichaam hebben dan vrouwen, hebben vrouwen sneller een kater dan mannen. Mensen die fit zijn, hebben over het algemeen minder snel een kater dan mensen die niet fit zijn. Het maakt overigens niet uit welke alcoholische drank je drinkt, want in alle alcoholische dranken zit omgerekend evenveel alcohol per glas. Als je alleen bier drinkt en geen sterke dranken, is dit dus geen garantie dat je geen kater hebt de volgende dag.

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>