Tripel bierwijzeronline

tripel-karmelietTripel: een sterk biertje met een zoete smaak

Tripel bier is een zwaar bovengistende biersoort met hergisting in de fles. Je herkent tripel bier aan de authentieke smaak van het bier dat voornamelijk licht zoet is en wat hopbitter kan zijn en aan de kleur van het bier, die varieert van blond tot amber. De licht zoete smaak van tripel bier wordt veroorzaakt door het feit dat er suiker of glucose aan het bier wordt toegevoegd tijdens het brouwen van het bier, waardoor tripel bier zoeter smaakt dan andere biersoorten.Omdat er meer suiker aan tripel bier wordt toegevoegd, is het alcoholpercentage van het bier hoger dan het alcoholpercentage van andere biersoorten. Zo bevat tripel bier doorgaans een alcoholpercentage van 7 tot 11 procent, terwijl andere biersoorten meestal slechts 5 procent aan alcohol bevatten. Het hogere alcoholpercentage van tripel komt dus niet door de hoeveelheid graan van het bier, maar komt vanwege de toevoeging van extra suiker of glucose bij het brouwen van tripel bier. En door het hogere alcoholpercentage van tripel bier, heeft tripel bier doorgaans ook meer koolzuur.

Waarom komt de naam Tripel vandaan?

Waar de naam tripel vandaan komt, is niet bekend. De theorie die het meest gebruikt wordt om de naam van tripel te verantwoorden, is de theorie dat de Trappistenbrouwerij in Westmalle de naam bedacht om hun sterkste bier een naam te geven. Deze naam waaide vervolgens over naar andere brouwerijen in België, die de naam ook steeds meer gingen gebruiken. Zo kwam het dat de naam tripel bier uiteindelijk zelfs in de Verenigde Staten en andere landen terecht kwam, waar de naam nu nog steeds gebruikt wordt. Een andere theorie is dat de gisting van tripel bier in 3 stadia plaatsvind; de hoofdgisting, de verdere gisting en tenslotte de hergisting op fles.

SONY DSCBij het kopen van tripel bier, kun je kiezen uit vele verschillende merken tripels. Sommige van deze merken hebben extra kruiden aan het tripel bier toegevoegd, zoals koriander, sinaasappelschil of speciale aromahopsoorten. Zo heb je bij het kopen van tripel bier de keuze uit vele verschillende merken en smaken, waardoor het erg gemakkelijk is om een smaak tripel te vinden die jou aanspreekt.

Bekijk alle tripels.

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>